Ελληνικό Σύστημα Ηλεκτρισμού, Ά εξάμηνο 2007

DEHΑναρτήθηκαν σήμερα στην ιστοσελίδα του ΔΕΣΜΗΕ τα στοιχεία για το Ελληνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ηλεκτρισμού για το Α΄εξάμηνο 2007:

Αξίζει να σημειωθούν τα παρακάτω για τις μεταβολές Ά εξαμήνου 07 – Ά εξαμήνου 06:

* Η εγχώρια ηπειρωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 2,8%, ρυθμός μεγαλύτερος από ό,τι στο αντίστοιχο διάστημα 2006-05.
* Η αιχμή του Συστήματος (μέγιστη ζήτηση) έφτασε τον Ιούνιο (καύσωνας) τα 10,5GW συγκρινόμενα με τα 9,6GW του Ιουνίου 2006 ή τα 9,9GW του Αυγούστου 2006 (αύξηση 11,6% ή 5,4% αντίστοιχα)
* Τον Ιούνιο η κατανάλωση Μέσης & Χαμηλής Τάσης αυξήθηκε κατά 8,4% σε σχέση με τον Ιούνιο 2006 ενώ η κατανάλωση Υψηλής Τάσης (οι 30 μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας) δεν αυξήθηκε καθόλου. Τη στιγμή της αιχμής η κατανάλωση Μ&ΧΤ ήταν το 94% της συνολικής καθαρής κατανάλωσης.
* Συνολικά για το Ά εξάμηνο 07 η κατανάλωση Μ&ΧΤ αυξήθηκε κατά 1,9% ενώ η κατανάλωση ΥΤ αυξήθηκε κατά 0,8% (η διαφορά με την συνολική εγχώρια αύξηση οφείλεται στις αυξημένες καταναλώσεις ορυχείων και κυρίως των αντλησιοταμιευτήρων που δεν εντάσσονται στα μεγέθη ΥΤ ή Μ&ΧΤ. Η κατανάλωση των αντλησιοταμιευτήρων υπερδιπλασιάστηκε (!), πιθανότατα για εξασφάλιση πρόσθετης ισχύος στις αιχμές με τις τρέχουσες συνθήκες ανομβρίας)
* Η αύξηση της κατανάλωσης καλύφθηκε επί της ουσίας από την πολύ μεγάλη αύξηση των καθαρών εισαγωγών (+28,4%)
* Είχαμε τεράστια αύξηση στην ηλεκτροπαραγωγή από Φυσικό αέριο (+66,2%) η οποία αντιστάθμισε την κατακρήμνιση της υδροηλεκτρικής παραγωγής (-64%, βλ ανομβρία)
* Με σταθερούς αυξητικούς ρυθμούς η παραγωγή από ΑΠΕ (+23,1%) καλύπτοντας πλέον το 2,4% (!) της κατανάλωσης.
* Η λιγνιτική και η πετρελαϊκή παραγωγή έμεινε πρακτικά στάσιμη

Είναι εμφανής η επιτακτικότητα της ανάγκης εξοικονόμησης ενέργειας, κυρίως στον οικιακό-τριτογενή τομέα και ιδίως κατά τις ώρες αιχμής.
Πέρα από τα σκόπιμα(;) κυλιόμενα μπλακ άουτ σε διάφορες περιοχές για να μην καταρρεύσει το Σύστημα, στην αιχμή χρειαστήκαμε στο ηπειρωτικό σύστημα επιπλέον διαθέσιμη ισχύ 900MW σε σχέση με πέρσι (600MW αν συνεκτιμήσουμε τον Αύγουστο 2006), δηλ όσο δύο (αντίστοιχα ~ενάμισης) μεγάλοι σταθμοί παραγωγής σε πλήρες φορτίο!

Σχετικά με την συνεισφορά κατά 2,4% των ΑΠΕ, υπενθυμίζω την πρόσφατη δεσμευτική απόφαση της ΕΕ για συνεισφορά των ΑΠΕ(+ΥδροΗλεκτρικά) κατά 20% στο σύνολο της καταναλισκόμενης ενέργειας το 2020.
Για τον τομέα ηλεκτρισμού αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 35% συνεισφορά ΑΠΕ+ΥΗ και αφαιρώντας (το πολύ!) 10% συνεισφορά των μεγάλων υδροηλεκτρικών (ΥΗ), προκύπτει η δεσμευτική υποχρέωση για συνεισφορά ΑΠΕ στον ηλεκτρισμό κατά τουλάχιστον 25% -από 2,4% σήμερα- σε μόλις 12-13 χρόνια. Δηλ υπερδεκαπλασιασμός τους στο αισιόδοξο σενάριο πως η κατανάλωση ηλεκτρισμού δεν θα αυξηθεί καθόλου…..

Advertisements

0 Responses to “Ελληνικό Σύστημα Ηλεκτρισμού, Ά εξάμηνο 2007”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: