Επίσημα πλέον, ο άνθρωπος ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή

Δημοσιεύτηκε στις 2 Φεβρουαρίου η πρώτη από τις τρεις εκθέσεις που θα αποτελούν την 4η Αξιολογητική Έκθεση του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).
Η έκθεση συντασσόταν για τρία χρόνια από 600 συγγραφείς αξιοποιώντας ερευνητική δουλειά χιλιάδων επιστημόνων και έχει την έγκριση 113 κυβερνήσεων.
Η Έκθεση επισημαίνει πως 11 από τα 12 τελευταία έτη είναι στα 12 θερμότερα έτη στην ιστορία και πως η ετήσια αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη τα τελευταία 50 χρόνια είναι διπλάσια από εκείνη των προηγούμενων 100 ετών.
Οι θερμοκρασίες στην Αρκτική αυξάνονται με διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο, οι παγετώνες της μειώνονται κατά 2,7% την δεκαετία και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει με 3,1 χιλιοστά ετησίως.
Το βασικό συμπέρασμα της Έκθεσης είναι πως αυτά τα δείγματα κλιματικής αλλαγής δεν οφείλονται σε φυσικά αίτια αλλά (με 90% πιθανότητα) στις ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα το 2005 έφτασε τα 379ppm, πολύ υψηλότερα δηλαδή από το εύρος 180-300ppm των τελευταίων 650 χιλιάδων ετών.
Μέχρι το τέλος του αιώνα, η θερμοκρασία εκτιμάται πως θα έχει αυξηθεί κατά 1.8C – 4C σε σχέση με το 1999 ενώ στο δυσμενέστερο σενάριο η αύξηση μπορεί να φτάσει τους 6,4C.
Η αύξηση της στάθμης της θάλασσας αναμένεται μεταξύ 18cm και 59cm.

Το 2ο μέρος της Έκθεσης που αναμένεται τον Απρίλιο θα πραγματεύεται ζητήματα επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογής σε αυτήν ενώ το 3ο μέρος που αναμένεται τον Μάιο θα εξετάζει τρόπους πρόληψης του προβλήματος.

Δείτε και περίληψη της έκθεσης

Advertisements

1 Response to “Επίσημα πλέον, ο άνθρωπος ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή”  1. 1 Οι πρόσφατες εκθέσεις του IPCC για το κλίμα « Ενέργεια & Κλιματική Αλλαγή Παράθεση σε Ιουνίου 4, 2007 στο 9:28 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: