Μια ματιά στην Έκθεση Στερν

Στις 30 Οκτωβρίου δημοσιεύτηκε η περίφημη «Έκθεση Stern», η πιο περιεκτική επιθεώρηση των οικονομικών ζητημάτων της κλιματικής αλλαγής που έγινε ποτέ.
Η Έκθεση είχε παραγγελθεί από την κυβέρνηση της Βρετανίας τον Ιούλιο του 2005 και εκπονήθηκε από το επιτελείο του Sir Nicholas Stern, επικεφαλή της Οικονομικής Υπηρεσίας της Κυβέρνησης και πρώην ανώτατο Οικονομολόγο της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Έκθεση καταρχάς προειδοποιεί πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, υπάρχει πιθανότητα 50% να οδηγηθούμε σε αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 5 ºC σε σχέση με τα επίπεδα της προ-βιομηχανικής εποχής, μια κατάσταση η οποία θα μετασχηματίσει δραστικά τόσο την φυσική όσο και την ανθρώπινη γεωγραφία (το πού και πώς ζουν οι άνθρωποι).

Η Έκθεση εκτιμά πως το κόστος από την μη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα είναι ισοδύναμο με τουλάχιστον 5% και μέχρι 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ κάθε χρόνο.
Αντίθετα, το κόστος των απαραίτητων δράσεων για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προκειμένου να αποφευχθούν καταστροφικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή μπορεί να περιοριστεί σε μόλις 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Μάλιστα στο πιο ευνοϊκό σενάριο θα υπάρχει αύξηση του προβλεπόμενου παγκόσμιου ΑΕΠ ενώ δεν συνυπολογίζονται ενδεχόμενα παράπλευρα οφέλη όπως για παράδειγμα από την μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Προκειμένου να έχουμε σημαντική πιθανότητα αποφυγής καταστροφικών αλλαγών, η συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα πρέπει να σταθεροποιηθεί μεταξύ 450 και 550ppm CO2e (με διαφορετικά επίπεδα βεβαιότητας) σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα των 430 ppm CO2e. Για κάτι τέτοιο απαιτούνται μειώσεις των παγκόσμιων εκπομπών κατά 80% πριν το τέλος του αιώνα.

Στο δεύτερο μέρος της, η Έκθεση εξετάζει τις προκλήσεις που η μετάβαση σε μια κοινωνία μειωμένων εκπομπών θέτει στις εθνικές και διεθνείς πολιτικές.
Τρία είναι τα στοιχεία των απαραίτητων πολιτικών προκειμένου αυτές να είναι αποτελεσματικές:

1. Εισαγωγή κόστους στις εκπομπές μέσα από κατάλληλη φορολόγηση, εφαρμογή συστημάτων εμπορίας εκπομπών και/ή ρυθμιστικά πλαίσια. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια παγκόσμια τιμή εκπομπών (ενός τόνου ισοδύναμου CO2) για όλες τις χώρες και τους τομείς.

2. Τεχνολογική πολιτική που θα ενισχύει την ανάπτυξη και εγκατάσταση σε μεγάλη κλίμακα προϊόντων χαμηλών εκπομπών και υψηλής αποδοτικότητας.

3. Απομάκρυνση εμποδίων για εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού σχετικά με το τι μπορούν και πρέπει να κάνουν οι ίδιοι.

Η κεντρική σελίδα με τα περιεχόμενα και την προϊστορία της Έκθεσης Στερν.
Περίληψη της Έκθεσης Στερν.
Slides από μία παρουσίαση του Στερν.

Global emissions projections

Advertisements

0 Responses to “Μια ματιά στην Έκθεση Στερν”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: